vrijdag 29 mei 2009

Test

Afgelopen woensdag bracht in een bezoekje aan onze hoofdstad voor de jaarlijkse sportkeuring en inspanningstest. Over de keuring is weinig te vertellen, alles OK, zelfs m'n ogen zijn nog steeds prima (terwijl ik zelf toch echt het idee had dat ze wat achteruit gingen, dus voorlopig toch geen brilletje). Na de algemene keuring stond de inspanningstest op het programma. Op een nogal oude fietsergometer, wel met racezadel, klikpedalen (Look) en zelfs een triathlonstuur!
De procedure was iets anders dan vorig jaar bij het SMA in Rotterdam, toen het in stappen van 2 min. ging met een verhoging van steeds 25 Watt. Nu waren het sprongen van 3 min. en ging het steeds omhoog met 0,5W/kg dus steeds ongeveer 35 Watt erbij. Dat kwam uiteindelijk wel tot uitdrukking in het maximale vermogen wat nu iets lager (407) uitkwam dan vorig jaar (412).
Tijdens de fietstest werd ook een ademanalyse gemaakt dus ik werd niet alleen volgehangen met kabels en Polar hartslagmeter maar kreeg ook nog een gezichtsmasker met slang aangemeten. Allemaal niet erg comfortabel maar als je in volle inspanning bent denk je daar niet echt meer aan.
De test ging iets minder geslaagd dan vorig jaar vooral omdat de benen het op het eind een beetje lieten afweten. Toch nog wat restvermoeidheid van afgelopen weekend waardoor ik "cardio-vasculair" gezien niet helemaal tot het gaatje kon gaan. De maximale hartslag kwam dan ook maar tot 178 terwijl dat toch zo rond de 185 zou moeten liggen.
Maar goed. Toch wel genoeg meetgegevens om het een en ander te concluderen wat dan ook na de test werd toegelicht. Zonder teveel op de details in te gaan kwam het er op neer dat de trainingen wat meer variatie mogen hebben, dat de rustige duurtrainingen met een lagere hartslag uitgevoerd moeten worden (RQ is hoog, dus weinig vet- en relatief veel koolhydraatverbranding) en dat er meer rond of boven het omslagpunt getraind moet worden om deze te verhogen.
Het leek wel of tijdens het fietsen van mijn favoriete trainingsrondje gisteravond het lichaam zich al automatisch had aangepast. De hartslag lag al een stuk lager dan normaal!
Het was trouwens weer heerlijk fietsen na 3 dagen zonder, vooral omdat het ook nog eens prachtig weer was. En het wordt zelfs nog wat warmer dus dat wordt een mooi Pinksterweekend!
Ook mooi wandelweer en ik kwam dan ook bij Heinenoord midden in de Avondvierdaagse terecht. Veel kinderen, moeders met kinderwagens, een drukte van jewelste op het fietspad. Gelukkig was het maar een kort stukje dat we moesten delen en ik had al snel weer een volledige vrijheid tot mijn beschikking. Na nog even te hebben "geknald" op de hoogteverschillen van de route was ik na 65km en iets meer dan 2 uur rijden weer thuis.
Morgen de Bilzen Classic, dus dat wordt vroeg op. Geniet allemaal van mooie zonnige dagen en voor de geïnteresseerden onderstaand wat cijfers van de test. Als je behoefte hebt om hierop te reageren met commentaar, tips e.d. dan hou ik mij hiervoor aanbevolen. Reageren? Graag!

Datum : 27-05-2009
Lengte : 182 cm
Gewicht : 74 kg
Vetpercentage : 16,7 %
Maximaal vermogen : 407 Watt (5,5 Watt/kg)
Vermogen bij omslagpunt : 308 Watt (4,2 Watt/kg) = 76% van max.
Maximale hartslag : 178
Hartslag bij omslagpunt : 162 = 91% van max.
RQ : 1,21 max.

1 opmerking:

Angelo Roelandt zei

Hoi,

Mooie cijfers Ton zeker je maximaal vermogen is erg indrukwekkend. Je omslagpunt zou inderdaad nog een stuk omhoog kunnen. Op basis van je max hartslag die je normaal bereikt (185) zit je op zo`n 88% van je max dus daar valt nog zeker wat te halen. Met intervallen rond of boven het omslagpunt kun je het omslagpunt omhoog krijgen. Je kunt series van 3x1 of 4x1 minuut maximaal of boven/rond omslagpunt fietsen en na elke minuut 3 of 2 minuten herstellen. Als je meerdere series uitvoert fiets je een kwartier rustig tussen de series. Zelf zit ik nu op 93% wat ongeveer het maximaal haalbare is volgens de arts van SMA. Ga gewoon door met hetgeen je aan het doen was en werk 1x per week zo`n intervaltraining af als je het omslagpunt echt omhoog wilt krijgen. In mijn ogen ben je gewoon erg goed bezig Ton dus laat je niet niet te veel van de wijs brengen door al die cijfertjes.

Groeten,

Angelo.