zaterdag 3 oktober 2009

Takkenweer

Hollanders. Notoire zeurkousen, vooral als het over het weer gaat. Te warm, te koud, te nat, te droog, teveel, te weinig. Het is nooit goed.
Vanochtend zat ik om half 9 op de fiets. Wat vroeg voor een zaterdag dat geef ik toe. Maar verlaten fietspad, verlaten golfbaan, niemand op het water, geen wandelaar in het bos. Staat er een beetje wind, duikt iedereen meteen de schuilkelder in! Moeten we daarmee nou de oorlog winnen?
Of heb ik iets gemist? Was het vandaag Nationale Uitslaapdag?
Ik vond het niet erg hoor. Lekker herfstweertje en wind hoort er dan gewoon bij. Weeronline gaf vandaag een 4 als cijfer voor het weer in mijn regio. Belachelijk. Voor mij was het een 7.
Gezien de zuidwester werd het weer een rondje Brielse Meer dus het laatste uur, op de terugweg, lekker wind in de rug. Tegen de wind in viel trouwens reuze mee. Ik hem 'm eigenlijk op de route nooit echt vol tegen gehad. Altijd een beetje van opzij dus hangen en geen dichte wielen monteren. Haha, ik heb ze niet eens.
Ik moet het dan ook gelijk maar bekennen. Net zoals David Letterman er ronduit voor uit kwam dat hij het bed had gedeeld met enkele medewerksters van zijn show. Ik draai er niet langer omheen : ik hou van wind. Noem mij maar gek, maar eigenlijk vind ik het heerlijk om in de wind te fietsen. Ik probeer mijn afwijking wel eens te verbergen door achter in een groepje te gaan fietsen maar eigenlijk rijd ik het liefst vooraan met mijn snufferd in de wind. Of desnoods náást het groepje.

Niks lekkerder dan eerst een paar uurtjes tegen de wind in te
gaan. Je bouwt een enorm creditsaldo op, net als vandaag, met bakken tegelijk. En je wordt altijd met rente weer uitbetaald, voor de wind als een speer vooruit en je hoeft er bijna niks voor te doen! Heerlijk.
Waren het vorige week de bladeren, vandaag kwamen daar nog eens de takjes bij die uit de bomen om mijn oren werden geblazen. Het fietspad lag er vol mee. Als hagelslag op een asfaltboterham. Beetje slalommen om de grootste te ontwijken. Takkenweer. Ook dat is herfst.
Het laatste half uur begon het een beetje te miezeren. Te weinig om indruk te maken. Zelfs de weg werd amper nat. Dus zeg maar voor 90% een droge rit. Lekker gereden, 4 uur en 45 minuten, 140 mooie kilometers.
Om nog even op het weer terug te komen. Binnenkort lekker bioscoopweertje : bewolkt met kans op gehaktballen.
Kijk naar de trailer.

1 opmerking:

3Ly zei

Hey hey, jij was niet de enig die vroeg uit de veren was hoor! 6 uur vanmorgen zat ik al in de auto om de hele dag buiten in weer/wind én regen een wedstrijd af te leggen met 'mn hond. Wind is dan ook goed voor de sporen van het wild.
Maar met fietsen... neuuuh, ben er niet dol op.
Dus ehhh jij mag voor mij fietsen, om me uit de wind te houden. Al is 140km voor mij nog wat veel van het goede, voorlopig dus geen fietsdate :-)