donderdag 29 mei 2008

Tour du Monde

In de Kunsthal in Rotterdam is momenteel een interessante expositie te zien van Chris de Bode voor de liefhebbers van de wielersport en fotografie.











Chris de Bode
Chris de Bode (1965) is als fotograaf autodidact. Hij maakte zijn eerste foto’s als bergklim-instructeur. Ontwikkelde zich daarna met name door reizen naar het buitenland als een journalistiek-documentaire fotograaf. Hij publiceerde ondermeer in Nederlandse, Duitse, Franse, Engelse en Amerikaanse bladen en won diverse prijzen bij Zilveren Camera, World Press Photo en Association of Photographers.

Tour du Monde
Eerst Parijs zien en dan sterven. Deelnemen aan de Tour de France is de ultieme droom van iedere wielrenner. Overal ter wereld koersen renners met dat doel voor ogen. Met ‘Tour du Monde´ presenteert de Kunsthal een overzicht van veel minder bekende wielerrondes die fotograaf Chris de Bode in Colombia, Cuba, Senegal, Eritrea, Qatar en China maakte. De Bode portretteert de landen waar de wielerrondes verreden worden, de bezwete lijven, de valpartijen en de ontlading bij de finish. Beelden die, waar ook ter wereld hetzelfde zijn en bij de wielersport horen, maar gemaakt op onbekende locaties en met anonieme hoofdrolspelers.

Bijzondere wielerfotografie
Chris de Bode beoefent geen standaard wielerfotografie. Zijn camera richt zich doorgaans niet op de finish, de kopgroep of het peloton, maar op de toeschouwers langs de kant van de weg en de omgeving van het parcours. In Colombia passeren de renners streng kijkende agenten en een gereed staande tank. In Cuba staan turnsters in een volgepakt stadion opgesteld in een geometrische figuur en zwaaien ze met vlaggen om de sporters te verwelkomen. In Senegal koersen de deelnemers langs wonderschone natuur. In Qatar stuiven de fietsers door het stof van de woestijn, nagekeken door een groepje vrouwen in boerka. Een enkele keer zijn de sporters zelf onderwerp van De Bode´s foto´s. Hij fotografeert ze voor of na hun race, geknield in de kerk of gutsend van het zweet neergeploft naast de fiets.

De expositie duurt van 17 mei 2008 t/m 7 september 2008.
Een aantal van de foto's kan je bekijken op de website van Chris de Bode (klik op de site linksonder op "features" en daarna linksboven op "2008 Tour du Monde").
Ben je in de buurt van Rotterdam ga dan eens naar de Kunsthal!

Geen opmerkingen: