zondag 28 december 2008

Brrrrrrrrr!

Koning winter heerst deze dagen en velen kijken al reikhalzend uit naar het moment dat ze de schaatsen onder kunnen gaan binden. Ik ben ook maar even de kelder ingedoken om te kijken of ik eigenlijk nog wel in het bezit was van een paar. En inderdaad, helemaal onderin een kast, ver weggedoken lagen een paar ingevette noren.
Vet van ruim 10 jaar oud want ik moest de film ver terugdraaien om een beeld te vinden van een paar voeten met ijzers er onder.
1997. Inderdaad, het jaar van de laatste Elfstedentocht.
We gaan de komende dagen maar eens kijken of mijn wielerbenen zich ook nog de schaatsbeweging kunnen herinneren.

Met de kerstdagen achter de rug en de maag gevuld met allerlei “excellent” voedsel (wat bovendien een “excellent” idee is van Appie H.) moest er natuurlijk wel wat aan extra verbranding gedaan worden. De kerstbomen gaan over een weekje, nu waren eerst de calorieën aan de beurt.
Op de 1e en 2e kerstdag hetzelfde rondje gereden (om niet een van beiden te bevoorrechten) van 62km vrijwel geheel langs de Hollandse IJssel naar Oudewater en daarna aan de andere kant weer terug tot Capelle. Ook exact in dezelfde tijd gereden (2 uur en 11 minuten) om verdere scheve blikken te voorkomen.
Met een schrale en nog vrij pittige oostenwind was het de eerste 20 minuten even tegen de wind doorbijten maar daarna was alles op bedrijfstemperatuur en was het eigenlijk heerlijk fietsen in het zonnetje. Uiteraard goed ingepakt dus dat betekende, van onder naar boven, achtereenvolgens: sokken, fietsschoentjes, neopreen overschoenen, lange fietsbroek (met zeem), korte fietsbroek (zonder), Craft ondershirt, fietsshirt korte mouwen, fietsshirt lange mouwen, windjack, winterhandschoenen, zonnebril, ijsmuts.
Een kleine bidon drinken mee in de achterzak (zodat het water niet bevriest) want met die droge lucht moet je toch proberen wat te drinken onderweg. Ook weer niet teveel natuurlijk want een sanitaire stop met dit weertype is niet echt prettig, voor je het weet zit je met een gele parabool vastgevroren aan de grond.
Zaterdag heb ik het lichaam even van de (koude) schrik laten bekomen maar vandaag moest ‘ie toch weer aan de bak. Een rit van 99km in 3 uur en 27 minuten. Iets langer dan gepland en de beentjes waren dan ook aardig leeg aan het eind (de kou vreet duidelijk aardig mee in het energieverbruik) maar het ging lekker en zo hebben we alle extra’s toch de laatste dagen weer gecompenseerd met een portie lichamelijke inspanning.
Nu nog even het vuurwerk- en oliebollenfestijn verwerken (jawel, de beste oliebollenbakker van Nederland zit in Rotterdam, Richard Visser kan een bezoekje van mij verwachten!) en dan kunnen we aan een spannend nieuw jaar beginnen.

EEN PRETTIGE JAARWISSELING VOOR IEDEREEN EN EEN GEZOND EN SPORTIEF SUCCESVOL 2009 !!!

2 opmerkingen:

Gert zei

Nog steeds op de racefiets begrijp ik Ton? Ik doe alleen mtb deze tijd van het jaar.. Minder koud in elk geval!

Een geweldig fijn en sportief 2009! We komen elkaar vast een keer tegen bij een evenement komend jaar.

groet,

Gert

Anoniem zei

Dat was wel een lekker laatste ritje van het jaar.
En nu, aan het schaatsen??